Sistem kvalifikacija za LŠ

11/29/2009

Liga šampiona dostupna je svim državnim prvacima iz država članica UEFA (osim Lihtenštajnu, koji nema vlastitu ligu), te drugoplasiranim, trećeplasiranim i četvrtoplasiranim iz jačih liga. Od januara 2007. dve najniže rangirane lige igraju predkvalifikacije i pobednik se uključuje u kvalifikacije. Te dve države su trenutno Andora i San Marino.

Broj klubova u Ligi šampiona koji ima jedan savez zavisi o njenom rejtingu na UEFA-inoj listi koeficijenata:

  • savezi koje zauzimaju 1., 2. i 3. mesto imaju 4 predstavnika
  • savezi koje zauzimaju 4., 5. i 6. mesto imaju 3 predstavnika
  • savezi rangirane od 7. do 15. mesta imaju 2 predstavnika
  • savezi koje su rangirane ispod 16. mesta imaju jednog predstavnika

Pozicija saveza takođe određuje u koju fazu kvalifikacije idu njeni predstavnici. Na primer, tri najbolje rangirana saveza imaju dva kluba u fazi po grupama (to su prvaci i drugoplasirani) i dva kluba u trećem pretkolu (za treće i četvrtoplasirane klubove) gde recimo najniže rangirani savezi imaju samo jednog predstavnika i to u 1. pretkolu. Devet najbolje plasiranih saveza imaju bar jednog predstavnika koji direktno ide u fazu po grupama.

Mapa državne članice UEFA-e, klubovi koji su dostigli do grupne faze u Ligi šampiona. ██ zemlje koji su dostigli barem do grupne faze.

Za period od 2009. do 2012. godine UEFA je pripremila novi sistem kvalifikacija po kojem će 22 ekipe imati direktno učešće u kvalifikacijama po grupama umesto dosadašnjih 16 (6 novih kvalifikanata će biti trećeplasirani klubovi iz tri prvorangirane lige + prvaci liga rangiranih od 10. do 12. mesta), dok će se preostalih 10 mesta tražiti kroz dva različita kvalifikaciona pravca. Jedan će biti rezervisan za neprvake saveza rangiranih od 1. do 15. mesta, tj. ekipe koje su u nacionalnom prvenstvu zauzele mesta odmah ispod direktnih učesnika po grupama. Drugi će biti rezervisan za prvake saveza rangiranih od 13. mesta naniže. Obe kvalifikaciona pravca igraće se nezavisno jedan od drugog i svaki će kao konačne pobednike izdvojiti po 5 klubova koji će biti posljednji učesnici kvalifikacija po grupama. Svrha ove ideje je da se prvacima slabijih liga omogući lakši pristup do Lige šampione kroz njihove međusobne utakmice, nego protiv klubova iz jačih evropskih liga koji to nisu učinili kroz domaće prvenstvo. Dodatno mesto u fazi po grupama rezervisano je za prošlogodišnje prvake, u slučaju da se oni ne kvalifikuju u Ligu šampiona. Ni jedan savez nije limitiran na slanje najviše četiri kluba po sezoni. To znači da prošlogodišnji prvak, ukoliko se ne plasira kao jedan od četiri (ili manje, zavisi od lige) kluba, zauzima mesto četvrtoplasiranog kluba, a njega smešta na 5. mesto, koje ga vodi u Kup UEFA.Takođe, gledajući sportske kriterijume, svaki klub mora biti licenciran od strane saveza iz kojeg dolazi kako bi učestvovao u Ligi šampiona. Da bi dobio licencu, klub mora zadovoljiti određene stadionske, infrastrukturne i finansijske uslove. Kontroverza se dogodila kada se Liverpul, koji je osvojio Ligu šampiona 2004/05., nije uspeo kvalifikovati među čeiri najbolja kuba u Premijer ligi. FS Engleske je odlučio da će FK Everton (koji je bio četvrti) uzeti poslednje mesto. UEFA je donela odluku da oba kluba mogu nastupiti u Ligi šampiona. Liverpul je startao od 1. pretkola, a Everton od 3. pretkola. Liverpul je te sezone postao prvi klub, uz slovačku Artmediu, koji se iz 1. pretkola kvalifikovao u fazu po grupama. Liverpul je te sezone postao i prva klub koji je iz 1. pretkola došao faze po kup sistemu Lige šampiona.FK Barselona, FK Mančester Junajted i FK Porto su ekipe koje su najviše puta učestvovale u fazi po grupama, svaka po 12 puta. Svaka od njih je Ligu šampiona osvojila samo po jednom otkad je uspostavljena faza po grupama.

1 Comments Add your own

Leave a Reply

Додај коментар

Запамти ме


Around here

Categories

Моји линкови

Генерална

Feeds